Herrgårdsstek av Filip
160 minuter
Receptet är för 6 portioner
Ingredienser:
- 1 kg nötkött med eller utan ben
- 1 tsk salt (ungefär)
- 1 tsk vitpeppar (ungefär)
- 1 st medelstor morot
- 1 st medelstor gul lök
- 1 st lagerblad
- 4 st ansjovisfiléer
- 10 st hela vitpepparkorn
- 5 st hela kryddpepparkorn
- 2 msk matättika
- 1 msk sirap
- 4 dl grädde
Tillvägagångssätt:
Bryn köttet med salt och vitpeppar i en stekgryta. Hacka morot och lök grovt. Lägg morot, lök och lagerblad i grytan tillsammans med köttet. Glasera steken med ansjovis, vit- och kryddpepparkorn, matättika och sirap och stek i 1-2 timmar tills steken uppnått 67 grader (antingen i stekgrytan på spisen eller i 175 grader i ugn).
När steken är färdig, låt den vila i folie i ca 15 minuter. Sila stekskyn ner i en kastrull och reducera till hälften. Tillsätt sedan grädde och koka upp. Red eventuellt såsen med maizena efter behag.
Allergiinformation: